KBÜ’de 14 Mart Tıp Bayramı kutlandı

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Etkinliğe; Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kürtül, İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı, KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Erkan Doğan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonu’nda yapılan programda konuşan Rektör Prof. Dr. Refik Polat, sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı.

Doktorlarda ve sağlık çalışanlarında ki özveriye sahip olmanın büyük fedakarlık istediğini, özellikle doktor olabilmek için yüreği büyük insan olmak gerektiğini ifade eden Rektör Polat şunları söyledi:

“Doktor olabilmek için uykusundan ve sosyal hayatından fedakarlık yapabilmek lazım. Gece yarısında telefonu çalınca hastaya ya da yaralıya koşabilecek bir ruha sahip olmak lazım. Hayatındaki her türlü konforu bir yana koyup saatlerce ameliyatta kalabilmek ve hastaların şifa bulmasına vesile olmak için çaba sarf edebilmek lazım. Biz sağlık camiası dışındakiler bu fedakarlığı görüyoruz ve diyorumki iyi ki varsınız.”

14 Mart Tıp Bayramı’nın sağlık çalışanları için haklı bir kutlama sebebi olduğunu aktaran Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kürtül, “Çünkü insanlığın var oluşundan bu yana insanı iyileştirmeye yönelik, insana hizmet etmeye yönelik kutsal bir mesleği icra ediyor bu paydaşların tamamı.” diye konuştu.

Karabük İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Sarı ise konuşmasında bu yılki tıp bayramının diğer tıp bayramlarından farklı ve derin bir anlamı olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Çünkü 14 Mart Tıp Bayramının ilk kutlandığı günün üzerinden tam bir asır geçti. Bugün ülkemizde 100. kez Tıp Bayramı’nı kutluyoruz. Hepimizin bildiği gibi ülkemizde Tıp Bayramı’nın kutlandığı 14 Mart tarihi, Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire’nin kurulduğu 14 Mart 1827’den geliyor. Ancak ilk kutlama 14 Mart 1919 tarihinde yapılıyor.”

KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Erkan Doğan da konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“İlk defa 14 Mart 1919’da kutlanmaya başlayan bu bayram; Osmanlı Devleti’nin en zor dönemlerinde, uzun savaş yılları sonucunda, İstanbul’un ve tıbbiyenin işgali sırasında, Türk hekimlerinin özgürlük için başlattıkları mücadelenin ilk adımı, ilk meşalesidir.”

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi ve öğrenci temsilcisi Ahmet Gökçe ise konuşmasında şunları söyledi:

“Bu kutlu güne bir öğrenci gözüyle bakacak olursak; her sene artan heyecanlı bir bekleyiş, her sene artan bir sevinç ve her sene tıp bayramını bir hekim adayı olarak kutluyor olmanın verdiği mutluluğu paylaşıyoruz.”

Program, Müzik Bölümü öğrencileri tarafından sunulan müzik dinletisinin ardından son buldu.