Genç akademisyenler için “Tıbbi Makale Yazım Çalıştayı” düzenlendi

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından 31 Mart – 01 Nisan tarihlerinde “Tıbbi Makale Yazım Çalıştayı” düzenlendi. Çalıştay, Rektör Prof. Dr. Refik Polat’ın da katkılarıyla 29 akademisyenin katılımıyla Safranbolu Bilim Sanat Kültür Akademi’sinde gerçekleştirildi.

İki gün süren çalıştayda genç akademisyenlerin önemli bir sorunu olan ‘makale nedir, nasıl yazılır’ konularına ışık tutuldu. Öncelikle akademik bilgi ve deneyimlerin neden makale şeklinde arz edilmesinin gereği üzerinde durulurken h-indeksi gibi güncel konulara değinildi; atıf almanın ve atıf yapmanın önemi anlatıldı.

Çalıştayda danışman olarak Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Tıp Bilişimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Seyit Ali Kayış, Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Önalan, Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi M. Kamil Turan ve Mühendislik Fakültesi öğretim elemanları Öğr. Gör. Abdullah Elen ve Arş. Gör. Eftal Şehirli eğitim verdi.

Çalıştayın 30 dakikalık teorik sunumlar ve hemen ardından özel hazırlanmış veri setleri ile 45 dakikalık pratik uygulamalar; pratik uygulamalarla birlikte yapılan toplu geri bildirimler şeklinde düzenlenmesi dikkat çekti. Çalıştayın makaleyi oluşturan temelller bölümünde makaleye başlık seçimi ve yazımı, giriş paragrafının yazılması, materyal ve metodun düzenlenmesi, sonuçların aktarılması ve tartışma kısımlarının nasıl yazılması gerektiği üzerinde duruldu. Her bölümün hemen ardından yapılan 45 dakikalık pratik eğitimde yedi kişiden oluşan dört grupta akademik üyeler aldıkları teorik eğitimi pratiğe dökme şansı buldular. Teorik ve pratik saatlerin hemen sonrasında ise çalıştay grubu olarak yapılan toplu geri bildirimlerle akademisyenler; neleri iyi yaptıklarını ve davranış şekline getirdiklerini, hangi yönlerini geliştirmeleri gerektiğini karşılaştırmalı olarak öğrenme fırsatı buldular.

Çalıştayın ikinci bölümünde referans yönetim sistemi olarak EndNote, resim düzenleme programı FireWorks, istatistik paketi olarak Minitab uygulamalı olarak anlatılırken tablo nasıl yapılır, iyi ve kötü örnekler karşılaştırmalı olarak gösterildi. Bu sayede iyi bir makalede veri özetleme ve sunma aracı olarak tablo farklı yönleri ile tartışıldı. Ayrıca çalıştayda çok önemli bir nokta olan editör – yazar, yazar – editör ilişkilerine de değinildi. Editörlerin ve yazarların karşılaştıkları zorluklar karşılıklı olarak paylaşılarak, tarafların birbirlerine olan bakış açıları da ortaya konulmuş oldu.

Çalıştayın sonunda Dekan Prof. Dr. Bünyamin Şahin bu tür eğitimlerin sık sık tekrar edileceğini belirterek, katılımcılara sertifikalarını takdim etti.