“Sağlık Bilimlerinde Bilimsel Makale Yazımı Teknikleri” anlatıldı

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından “Sağlık Bilimlerinde Bilimsel Makale Yazımı Teknikleri” konulu seminer düzenlendi. Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kürtül, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özdemir, KBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Erkan Doğan ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. 

Prof. Dr. Bünyamin Şahin

Prof. Dr. Bünyamin Şahin: “Daha fazla yayın yapabilmek için bu konuda yetişmiş insanları getirdik.”

Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesinde 120 akademik personelin bulunduğunu vurgulayan Dekan Prof. Dr. Bünyamin Şahin üniversitelerde en fazla akademik yayının  yapıldığı fakültelerin başında tıp fakültelerinin geldiğini söyledi. Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesinin  henüz kuruluş aşamasında olduğundan dolayı bilgi ve donanım eksiği bulunduğunun altını çizen Dekan Şahin: “Biz daha fazla yayın yapabilmek için bu konuda yetişmiş insanları getirdik. Makale nasıl yazılır, kuralları nelerdir gibi konuları kısa bir program içerisinde öğretim üyelerine, akademisyenlerimize, öğrencilerimize, asistanlarımıza öğretmeyi amaçladık. Bu konuda başarılı bir program icra ettiğimizi düşünüyorum. ” şeklinde konuştu.







 

Prof. Dr. Kürşat Murat Özcan

Prof. Dr. Kürşat Murat Özcan: “Bilimsel araştırma bilimsel bir makale şekline dönüşmezse tamamlanmış sayılmaz.”

“Sağlık Bilimlerinde Bilimsel Makale Yazımı Teknikleri” konulu sunum gerçekleştiren Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Murat Özcan, makalenin yapılan bilimsel araştırmaların yazıla hale getirilmesi olduğunu söyleyerek araştırmanın bilimsel bir makale haline dönüşmediği sürece tamamlanmış sayılmayacağını belirtti. Konuşmasının devamında Prof. Özcan, sağlık biliminde tıbbi makalelerin uluslararası standartlara göre yazılması gerektiğini ifade ederek, standartları şu şekilde açıkladı:” Bilimsel makaleyi başlık, özet, materyal, metot, sonuçlar, tartışma ve kaynaklar şeklinde yazıyoruz. Bunların her bölümünde dikkat etmemiz gereken şeyler var. Örneğin başlık bölümü okuyucular tarafından en çok okunacak bölüm. Bu bölümü yaptığımız çalışmayı net olarak açıklayıcı ve araştırma türümüzü de belirtecek şekilde yazmamız gerekiyor. İkinci olarak en sık şekilde okunacak bölüm özetler bölümü. Özetler bölümünde çalışmamızı bir bütünlük içinde anlatmamız ve vardığımız sonucu belirtmemiz gerekiyor. Daha sonra ise makalenin giriş bölümünde yaptığımız çalışmanın arka plan bilgilerini veriyoruz. Daha sonra materyal-metot bölümüne geçiyoruz. Bu bölümde çalışmamızın planını ayrıntılı bir şekilde veriyoruz. Daha sonra ise sonuçlar bölümüne geçip yaptığımız çalışmadan elde ettiğimiz sonuçları istatistiksel çalışmalarla birlikte veriyoruz. Tartışma bölümünde ise bugüne kadar yapılmış çalışmaları referans göstererek onların sonuçları ile kendi bulduğumuz sonuçları karşılaştıracak şekilde tartışmayı tamamlıyoruz. Son olarak ise makale içinde kullandığımız tüm makaleleri referans listemize yazarak makalemizi sonuçlandırıyoruz.”

 




Sunumlara ulaşmak için Tıklaynız!